Gezond en snel koken, hoe doe je dat?

3 min read
airfryer

Iedereen kent het: je bent te druk om boodschappen te doen en een gezonde maaltijd te klaar te maken voor het gezin. Of je hebt gewoon echt geen zin en/of energie meer. In dit soort momenten is het makkelijk om toe te geven aan een ongezonde maaltijd, maar doe je dit te vaak dan kan dit tot gezondheidsproblemen leiden. Aan de hand van de onderstaande tips wordt het klaarmaken van gezonde maaltijden leuker en efficiënter, zodat je niet snel meer de snackbar hoeft te bezoeken.

Haal de juiste keukenapparatuur in huis

Tegenwoordig hebben we talloze keukenapparatuur in onze keuken staan. De één gebruiken we dagelijks, terwijl we de ander als een miskoop kunnen bestempelen. Maar er zijn wel degelijk een aantal keukenapparaten onmisbaar wanneer je snelle en gezonde maaltijden wilt maken. Eén van deze apparaten is een airfryer en een slowcooker

Waarom een airfryer

Een airfryer is veelzijdig en frituurt met hetelucht wat veel gezonder is dan frituren met vet. De resultaten zijn wel anders, maar het eten komt er nog steeds knapperig uit. Verder kun je met een airfryer braden, stomen, bakken en nog veel meer. Houd er rekening mee dat een airfryer best wat ruimte inneemt en dat ingrediënten andere baktijden hebben, waardoor je meer tijd kwijt bent in vergelijking met een slowcooker.

Waarom een slowcooker

Het grote voordeel van een slowcooker is dat je in de morgen het eten in de pan doet en bij terugkomst is je maaltijd klaar. Zo kook je in één keer hele maaltijden en doordat het stoom niet verloren gaat blijven alle vitamines gewaarborgd. Een slowcooker koop je al vanaf een aantal tientjes en het is vaak een simpel apparaat. Mocht je in de toekomst meerdere keukenmachines nodig hebben dan zou je ook kunnen kiezen voor een multicooker – welke meerdere functies heeft waardoor het in principe minder ruimte inneemt op het aanrecht.

airfryer

Plan je maaltijden voor de week

Een maaltijdplanner is geen verkeerd idee. Zo bedenk je aan het begin van de week wat van maaltijden je wilt eten en koop je van te voren alvast boodschappen. Veel Nederlanders hebben de gewoonte om dagelijks boodschappen te doen, maar in principe is dit natuurlijk niet nodig. Door een planning te maken weet je waar je aan toe bent en kun je eventueel alvast dingen voorbereiden in de keuken.

Doe je voorbereidingen

Er zijn best veel manieren om het koken makkelijker te maken. Om een voorbeeld te geven kun je ervoor kiezen om verschillende curry pastes te bewaren. Deze kun je invriezen en wanneer je deze denkt te gebruiken hoef je niet eerst de specerijen te mengen. Door dingen thuis zelf te maken kook je een stuk gezonder dan wanneer je voorverpakte ingrediënten koopt. Zo is zelfgemaakte hummus veel gezonder dan hummus die je in de supermarkt koopt. Dat heeft namelijk allerlei conserveringsmiddelen nodig om het eten goed te houden.

Huisgemaakt is het beste!

Voor mensen die van koken houden of graag willen leren koken, raad ik een keukenmachine aan. Hiermee kun je alles vermalen – zo kun je bijvoorbeeld zelf pindakaas maken, tomatensaus of falafel. Het voordeel van huisgemaakt is dat het veel gezonder is, het nadeel is dat het vaak maar voor een kortere tijd goed blijft. Gelukkig kun je het meeste invriezen waardoor het eten voor een langere tijd goed blijft.

Abonnement bij Hello Fresh

Tot slot zou je een abonnement bij Hellofresh kunnen overwegen. Laten we voorop stellen dat je dan veel meer geld kwijt bent, maar het wordt je wel makkelijk gemaakt doordat je altijd gevarieerd eet en daar verder niet over hoeft na te denken. De ingrediënten worden vers bij jou geleverd met een instructiekaart en de meeste gerechten zijn binnen 20 – 30 minuten klaar. Zo hoef je je nooit te bedenken wat je gaat eten, hoef je geen boodschappen te doen en als je het eenmaal in huis hebt bel je ook wat minder snel de chinees op. 

Tot slot, het klaarmaken van gezond eten op een efficiënte wijze is niet eens zo moeilijk. Op onze website thekitchenarylab.com geven we veel tips en recepten cadeau om voor jou het koken makkelijker te maken. Door goed te plannen kom je erachter dat gezond eten helemaal niet zo lastig is en dat iedereen hier baat bij heeft.

More Stories

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *